Baka bröd i gjutjärnsgryta
Att baka bröd i sin gjutjärnsgryta ger oftast ett mycket spännande och gott bröd. En karaktär för bröd bakade i gjutjärnsgryta är en hård skorpa och ett mjukt luftigt innankråm. Givetvis beror det också på vilket bröd du väljer att baka, samt vilken jäsningsteknik du använder. Men ett snyggt och härligt bröd blir det nästan alltid – vilken bröd du än väljer.
Det finns många fördelar att baka bröd i en gjutjärnsgryta. Du får till exempel en koncentrerad värme som omsluter brödet. Detta kan göra att bröd bakade i gjutjärnsgrytor ibland reser sig mycket mer och blir så där härligt luftigt som man önskar.
Om du använder en rund gjutjärnsgryta får du också ett härligt runt bröd. Det är samtidigt enkelt att baka bröd i gjutjärnsgryta och det kräver inget bakplåtspapper eller andra tillbehör. Själva tillagningen sker enbart i grytan.
Här nedan är ett recept på ett enkelt ljust bröd. Givetvis är ett härligt surdegsbröd helt perfekt att baka i gjutjärnsgryta, men för att göra det lite enklare till att börja med valde vi ett enklare ljusare bröd just här.
När du testat att baka några bröd i din gjutjärnsgryta kan du givetvis testa och experimentera med olika brödsorter och jäsningar. Alla hittar vi våra egna favoriter längs vår bakresa.
Ingredienser – bröd i gjutjärnsgryta
- 10 gram (1/5 paket) jäst
- 350 gram (3,5 dl) kallt vatten
- 450 gram (7,5 dl) proteinrikt vetemjöl (vetemjöl speciel)
- 10 gram (1,5 tsk) salt
Så här bakar du bröd i din gjutjärnsgryta
- Ta fram en bunke och rör ihop alla dina ingredienser.
- Låt degen vila i ungefär 30 minuter under lock.
- Ta fram degen och vik den några gånger.
- Låt degen återigen vila i ungefär 30 minuter under lock.
- Ta fram degen igen och vik den igen några gånger.
- Låt degen återigen vila under lock i ungefär 60 minuter.
- Samtidigt som du låter degen vila sätter du ugnen på 250 grader och sätter in din gjutjärnsgryta med locket på. Säkerställ först att just din gjutjärnsgryta med lock klarar en ugnstemperatur på 250 grader.
- När det gått 60 minuter tar du ut gjutjärnsgrytan ur ungen (var försiktig – grytan är mycket varm nu).
- Vänd ner ditt bröd i grytan. Du kan höra ett fräsande ljud när degen kommer i kontakt med botten av grytan. Det är helt normalt.
- Skär några skåror i brödet om du vill. Sätt seden på locket innan du sätter in gjutjärnsgrytan i ugnen igen.
- Efter ungefär 20 minuter tar du bort locket och gräddar sista tiden utan lock.
- Efter ungefär 20 minuter igen är ditt bröd klart och du kan ta ut grytan ur ugnen.
- Vänd ut brödet på ett galler och låt det vila.
- Njut!