Emaljerad gjutjärnsgryta eller inte?
En emaljerad gjutjärnsgryta eller inte – det finns helt klart fördelar med båda varianterna och var och en måste i det här fallet känna efter själva vad de tro passar bäst. Är du den som vill ha den hållbara, men lite mer omständiga robusta järngrytan eller vill du ha den mer underhållsfria, men sköra emaljerade grytan.
Gjutjärnsgrytor i rent järn är hundra procent naturligt, men de är samtidigt mer ömtåliga i det att de kräver det mer underhåll och inte lika lätta att sköta om som en emaljerad gjutjärnsgryta.
Fördelen med en gjutjärnsgryta utan emalj är också sitt robusta material som i princip tål vad som helst i form av vilka köksredskap du kan använda. Men detta gör också att ytan upplevs av många som till exempel mer svårdiskad och lättare missfärgar diskborstar och handdukar som kommer i kontakt med grytan.
En emaljerad gjutjärnsgryta tvärtemot anses ofta som mer lättskött och lättare att diska med sin glatta yta. Men samtidigt krävs det att du inte använder fel redskap som som kan skada emaljen och inte göra den till en hållbar investering som en gjutjärnsgryta annars kan vara.
En emaljerad gjutjärnsgryta är inte heller hundra procent naturlig på samma sätt som en i rent järn – och där en naturlig gjutjärnsgryta i rent järn också ger ifrån sig järn som du kan tillgodose dig i maten kan man tänka att en emaljerad (där järnet är omslutet av ett emaljerat hölje) inte gör det på samma sätt.
Är du dock känslig för järnsmaken som ibland kan uppstå vi matlagning med gjutjärnsgrytor bör du välja en emaljerad där risken att maten får en nypa järnsmak är mindre.
Valet är som sagt inte lätt och några frågor du kan ställa dig själv om du funderar på emaljerad gjutjärnsgryta eller inte är:
- Behöver jag tillgodose se mig själv järn?
- Vill jag ha en helt naturlig gryta?
- Föredrar jag en mer lätthanterlig när det gäller rengöring och hantering etc?
Sammanfattning – emaljerad gjutjärnsgryta eller inte
Fördelar med emaljerade gjutjärnsgrytor:
- Behöver inte brännas in på samma sätt.
- Kräver inte lika mycket underhåll.
- Missfärgar inte på handdukar efter rengöring.
- Ger inte ifrån sig järnsmak på samma sätt.
Fördelar med rent gjutjärn:
- Ger ifrån sig nyttigt och naturligt järn.
- Robust och 100 % naturlig.
- Valen av köksredskap, som skedar och tänger, blir enklare.