Gjutjärnsgryta på induktionshäll
Att använda sin gjutjärnsgryta på en induktionshäll är inga problem. Gas, elektrisk spis, på induktionshäll eller öppen eld, you name it – det fina med gjutjärnsgrytor, med eller utan emalj, är att de flesta gjutjärnsgrytor fungerar på alla slags underlag och sprider värmen jämnt. Läs dock alltid vilka rekommendationer just din gjutjärnsgryta har eftersom det kan skilja sig från gryta till gryta.
En induktionshäll kräver att grytan är magnetisk för att det ska fungera. Tar vi till exempel en gryta helt i aluminium så fungerar den inte på en induktionshäll eftersom aluminium inte är magnetiskt i sig.
Däremot är det många grytor i omagnetiska material som görs med en så kallad sandwichbotten där grytans botten är i flera lager och ett av dessa lager är magnetiskt. Det ligger helt enkelt ett lager järn inbakat i grytans botten. Det gör att en gryta i ett omagnetiska material fungerar på induktionshäll.
Fördelen med gjutjärnsgrytor och induktionshällar är att hela grytan redan är i järn. Därför behöves det inte ett extra lager i botten. Med en gjutjärnsgryta behöver du då aldrig oro dig över om den ska fungera eller inte på en induktionshäll.
Grytor du inte kan använda på induktionshällar är:
- Grytor helt i koppar
- Grytor helt i glas
- Grytor helt i aluminium
Det enda man kan reservera sig kring vad gäller en induktionshäll är att den är gjord av glas och att gjutjärnsgrytan är robust och tung i sitt material och därigenom slagkraftig så var lite försiktig, speciellt kring kanten på induktionshällen om den sticker upp någon halv centimeter. Men den här försiktighetsåtgärden gäller ju å andra sidan alla slags tyngre föremål som du använder i närheten av din induktionshäll.